Search
Archives

You are currently browsing the archives for the credit category.

Archive for the ‘credit’ Category

Băncile acordă mai puţine credite decât anul trecut

După creşterea agresivă a creditării în anii precedenţi, băncile au devenit mult mai prudente în al doilea val de criză economică, atitudine ce are ca rezultat diminuarea soldului de credite acordate populaţiei şi companiilor. Astfel, în luna aprilie 2010, băncile au acordat un număr de credite cu 4,2% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În martie, diferenţa a fost şi mai mare, de 5,6%.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, explică această tendinţă prin atitudinea prudentă atât a băncilor, cât şi a clienţilor. Finanţarea trebuie reluată, susţine acesta, iar relansarea va fi posibilă prin reforme fiscale.

În perioada premergătoare crizei, restricţiile impuse de Banca centrală prin măsuri de prudenţialitate, au fost abil eludate de băncile comerciale. Acestea au găsit soluţii pentru a menţine volumul de creditare, iar efectul acestora s-a făcut vizibil mai târziu.

Una dintre cele mai utilizate metode a fost externalizarea unui volum mare de credite către băncile-mamă, funcţionarea ca agenţii şi majorarea liniilor de împrumut şi capitalizări. O altă stratagemă pentru a-şi asigura portofoliul de clienţi, a fost acordarea de dobânzi promoţionale pentru primii ani de rambursare a creditului, fără aceste dobânzi clienţii neputându-se încadra în gradul de îndatorare impus de BNR.

Însă nu numai băncile au stimulat creditarea în condiţii de risc: „Unii agenţi economici, din păcate, au crescut veniturile salariaţilor pe perioade scurte, pentru a falsifica realitatea şi a permite acestora să se încadreze la accesarea unui credit”, a explicat Florin Georgescu.

La creşterea creditării a contribuit, de asemenea, şi sporirea averii nete a populaţiei prin remiterile românilor din afara ţării. Între 2005 şi 2008, acestea au crescut de patru ori faţă de perioada 2001-2004, de la 5 la 21 miliarde euro.